دلایل پایین بودن تقاضای وام در سیستان و بلوچستان
دبیر کانون بانکها میگوید علت پایین بودن سهم استانهایی مانند سیستان و بلوچستان در دریافت تسهیلات بانکی، نه محدودیت بانکها، بلکه ضعف زیرساختها، مشکلات هویتی و باور فرهنگی مردم نسبت به سود بانکی است.

دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی گفت: شبکه بانکی در پرداخت تسهیلات به استان سیستان و بلوچستان منعی ندارند اما آنها برای دریافت این تسهیلات منع دارند و این موضوع به فرهنگ این منطقه مربوط میشود.
محمدرضا جمشیدی، دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی در گفت وگو با ایلنا درباره تمرکز تسهیلات بانکی در پایتخت و مرکز و چرایی سهم پایین برخی از استانها اظهار داشت: علت تمرکز تسهیلات این است که اعطای تسهیلات در سیستم بانکی کشور متقاضی محور است و تا درخواستی نشود، تسهیلاتی هم ارایه نمیشود. هیچ فردی نمیتواند شهادت دهد که بازاریها بیمیلی میکنند در اعطای تسهیلات، بنابراین در حال حاضر به ویژه زمانه فعلی که منابع بانکها به اندازه تقاضا نیست، قاعدتا تا درخواستی نباشد، بانکها به دنبال مشتری برای اعطای تسهیلات نیستند.
وی ادامه داد: متاسفانه صنایع کشور در مرکز تهران تمرکز و تجمع دارند و این مراکز تولیدی هستند که درخواست تسهیلات را ایجاد میکنند اما همین صنایع و شرکتها هم برای دسترسی به امکانات و شبکه ارتباطات در تهران متمرکز هستند و دفاتر اصلی آنها در تهران متمرکز شدهاند و از طرق دفتر تهران درخواست تسهیلات دارند. برای بانکها هیچ منعی وجود ندارد که کدام فرد حقیقی و حقوقی از کجا درخواست کننده وام است. بنابراین هر چند که کارخانجات و فعالیتها خارج از تهران هستند اما از تهران درخواست تسهیلات انجام میشود.
دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی گفت: اغلب کارخانجات استان البرز از شعب تهران درخواست تسهیلات دارند و تفکیک این موضوع که در استان البرز و در استان تهران چه میزان تسهیلات درخواست داده شده برای واحدهای تولیدی امکانپذیر نیست چراکه سپردههای بانکی توسط مردم انجام میشود و مردم هم معمولا به شعب بانکی نزدیک به محلگار و سکونت خود مراجعه میکنند اما افراد برای دریافت تسهیلات به طور قطع این موضوع را مورد بررسی قرار میدهند که از کدام شعبه تسهیلات دریافت کنند.
جمشیدی افزود: بانکها هم با بررسی توجیه استفاده تسهیلات توسط درخواست کننده، در صورت تایید تسهیلات مورد تقاضا را میپردازد و باید توجه داشت که سپردههای مردمی باید آنی استفاده شود چراکه سپرده سود علی الحساب است اما برای شعب هم سقفی برای پرداخت تسهیلات تعریف شده و همچنین هر شعبهای سهمیه تسهیلات قرض الحسنه و تسهیلات تکلیفی مشخصی دارند و امکان پرداخت تسهیلات بیشتر از این سقف وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا سهم استانی مانند سیستان و بلوچستان از دریافت تسهیلات پایین است، آیا این استان تمایلی به دریافت تسهیلات نداشتند، گفت: درخواست برای دریافت تسهیلات از سوی این استان کم است، هرچند که تسهیلات از طریق مرکز داده میشود اما باید برای تسهیلات متقاضی وجود داشته باشد.
دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی تاکید کرد: البته با دریافت تسهیلات با موانعی هم مواجهه هستند؛ از جمله اینکه مصرفکنندهها شناسنامه و مدارک هویتی ندارند و دولت باید سازو کاری برای رفع این موانع در نظر داشته باشد و موضوع مشخص دیگر این است که بومیان این استان نه سود سپرده و نه سود تسهیلات را نمیپردازند و در دریافت و پرداخت این سود اکراه دارند که این اعتقادات قابل احترام است.
جمشیدی ادامه داد: شبکه بانکی در پرداخت تسهیلات به استان سیستان و بلوچستان منعی ندارند اما آنها برای دریافت این تسهیلات منع دارند و این موضوع به فرهنگ این منطقه مربوط میشود.
وی با بیان اینکه قاعده بانکی برای هر منطقهای یکسان و شرعی و عملیات بانکی بدون ربا از نظر اهل سنت و اهل تشیع یکسان و تقاوتی ندارد و مشکل آن در اجرا است، گفت: باید این موضوع گفته شود که در ابتدای اجرای عملیات بانکی بدون ربا، بانکها نادرست عمل کردند برای مثال برای مواردی که برای دریافت تسهیلات به یک فاکتور احتیاجی بود و صوری عمل میکردند که به اغین موارد باید نظارت شود. معتقدم که قانون خوبی در عملیات بانکی بدون ربا داریم و کاملا شرعی است و به تایید شورای نگهبان رسیده، اما این قانون به خوبی به اجرا نمیرسد، مردم این استان هم حاصل کار را میبینند وگرنه اگر خرید و فروشی باشد سود براساس خرید و فروش حاصل شود منعی ندارند که جزیی از آن به بانک برسد و بخشی را هم خودشان استفاده کنند و مشارکت شرعی است. باید بانکداری شرعی برای آنها اثبات و فرهنگسازی شود که به عملیات بانکی بدون ربا مقید باشند