نان هر روز گرانتر از دیروز / افزایش ۵۲ درصدی نرخ رسمی و تخلفات گسترده نانواییها
افزایش ۵۲ درصدی قیمت نان در تهران از نیمه مردادماه، همزمان با کاهش کیفیت و کوچکتر شدن چانه نان، باعث گلایه شدید شهروندان شده است. در حالی که نرخ مصوب نان بسیار پایینتر اعلام شده، نانواییها نان را با قیمتهای چندبرابری عرضه میکنند و نظارت کافی هم وجود ندارد.

بر اساس اعلام کارگروه تنظیم بازار استانداری تهران، قیمت نان سنگک ۷۶۰۰ تومان، بربری ۵۳۵۰ تومان، لواش ۱۴۰۰ تومان و تافتون ۲۰۰۰ تا ۲۳۰۰ تومان تعیین شده است. اما در عمل، کمترین قیمت نان سنگک در تهران ۱۰ هزار تومان و در برخی موارد تا ۵۰ هزار تومان برای سنگک دو رو خشخاشی است.
چند نرخی شدن؛ راه باز برای تخلفات
چند نرخی بودن نان باعث شده تخلفات در نانواییها افزایش یابد. برخی نانوایان حتی با وجود دریافت آرد یارانهای، نان را آزادپز و با نرخ دلخواه عرضه میکنند. همین موضوع منجر به نارضایتی گسترده مردم و بیاعتمادی به نرخهای مصوب شده است.
برخورد با ۱۳۷ نانوایی متخلف
به گفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران، سهمیه آرد ۱۳۷ نانوایی متخلف که به نرخ مصوب پایبند نبودند، قطع و رییس اتحادیه مربوطه نیز برکنار شده است. با این حال، شهروندان میگویند تخلفات همچنان ادامه دارد و نان با کیفیت پایین و وزن کمتر عرضه میشود.
گلایه مردم؛ نان کوچکتر و بیکیفیتتر
علاوه بر گرانی، بسیاری از شهروندان از کاهش کیفیت نان گلایه دارند. کوچک شدن چانه نان باعث شده سنگکهای قدیمی جای خود را به نانهای کوچک و کمکیفیت بدهند؛ نانی که دیگر ارزش غذایی و حجمی گذشته را ندارد.
پیشنهاد اتاق اصناف؛ تکنرخی شدن نان
رییس اتاق اصناف تهران با اشاره به مشکلات چند نرخی بودن نان گفت: برای پایان دادن به رانت و تخلفات، باید نان تکنرخی شود. او تأکید کرد نرخها باید همانند حقوق کارمندان در ابتدای سال مشخص و اعلام شود تا هم نانوایان متضرر نشوند و هم مصرفکنندگان دچار سردرگمی نگردند.
قوت غالبی که هر روز گرانتر میشود
اکنون مردم هر روز با نرخ جدیدی برای خرید نان مواجه میشوند. اختلاف قیمت میان نانواییها و نبود نظارت مؤثر، نان را که قوت غالب خانوار ایرانی است، به یکی از دغدغههای اصلی شهروندان تبدیل کرده است.
*بازنویسی: تحریریه پژواک کارفرما