رشد تورم ماهانه و سالانه تولیدکننده؛ زنگ خطر بالارفتن قیمت مصرفکننده
بانک مرکزی از رشد مجدد تورم تولیدکننده در خرداد ۱۴۰۴ خبر داد. بر این اساس، تورم ماهانه به ۳.۸ درصد و تورم سالانه به ۳۰.۵ درصد رسیدهاند؛ روندی که میتواند باعث افزایش هزینهها در بخش تولید و در نتیجه افزایش قیمت برای مصرف کننده شود.

بر اساس جدیدترین آمار بانک مرکزی، تورم ماهانه و سالانه تولیدکننده در خرداد ماه ۱۴۰۴ افزایش یافته است.
اکوایران – بانک مرکزی جدیدترین دادههای تورم تولیدکننده را منتشر کرده است. بر اساس این آمار، تورم تولیدکننده در دو مقیاس در حال افزایش است. تغییرات تورم تولیدکننده از این جهت حائز اهمیت است که میتواند در ادامه بر قیمتهای مصرفکننده نیز تأثیر بگذارد.
تورم تولیدکننده یکی از شاخصهای کلیدی در تحلیل روندهای اقتصادی است که تغییرات قیمت کالاها و خدمات را در سطح تولیدکننده (پیش از رسیدن به مصرفکننده) اندازهگیری میکند. این شاخص میتواند نشاندهنده فشارهای قیمتی در زنجیره تأمین باشد و بهعنوان یک شاخص پیشنگر برای تورم مصرفکننده عمل کند. بررسی تورم تولیدکننده میتواند به درک بهتری از هزینههای تولید و وضعیت بنگاههای اقتصادی کمک کند.
آخرین تصویر تورم از بخش تولید
بر اساس جدیدترین آمار بانک مرکزی، تورم ماهانه تولیدکننده در پایان خرداد ماه سال جاری به ۳.۸ درصد رسیده است. به عبارت دیگر، هزینه کالاها و خدمات در سطح تولید در خرداد ماه نسبت به اردیبهشت ۳.۸ درصد افزایش یافته است. روند تورم ماهانه نشان میدهد این شاخص در خرداد ماه سال گذشته به رقم ۶.۳ درصد رسیده بود که پس از آن با کاهشی چشمگیر به ۱.۶ درصد رسید. پس از آن، تورم ماهانه تولیدکننده تا پایان سال ۱۴۰۳ روندی صعودی را طی کرده و در اسفند ماه به ۵.۱ درصد رسیده است. این شاخص سال ۱۴۰۴ را با کاهشی قابل توجه و رقم ۱.۹ درصد آغاز کرده و تا خرداد ماه سیری فزاینده داشته است.
بهطور کلی، نمودار تورم ماهانه تولدکننده گویای نوسانات بالای این شاخص در چند سال اخیر است. در واقع، تورم ماهانه کمک میکند تا روندهای کوتاهمدت در هزینههای تولید شناسایی شود. در مقابل، تورم نقطهای تولیدکننده، تغییر قیمتها نسبت به ماه مشابه در سال گذشته را اندازهگیری میکند و تصویر دقیقتری از روندهای سالانه میدهد. بهطور خلاصه، تورم ماهانه برای بررسی نوسانات اخیر است و تورم نقطهای برای تحلیل تغییرات بلندمدتتر.
تحولات اقتصادی در سالهای گذشته بر روند تورم نقطه به نقطه تولیدکننده آثار قابل توجهی داشته است. تحولاتی همچون افزایش نرخ ارز، حذف ارز ترجیحی و همچنین بحران کرونا. این روند نشان میدهد تغییرات نرخ ارز میتواند اثر قابل توجهی بر هزینه تولید کالا و خدمات بگذارد؛ چنانچه تورم نقطهای در ابتدای سال ۱۴۰۰ به بیش از ۱۰۰ درصد رسیده است. البته اثر همهگیری کرونا و تعطیلی بسیاری از کسبوکارها نیز میتواند تأثیر قابل توجهی بر این روند گذاشته باشد.
تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در سال ۱۴۰۳ روندی باثبات را طی کرده و از آذر ماه سیری صعودی را آغاز کرده است. این روند صعودی تا فروردین سال جاری ادامه داشته و در اردیبهشت و خرداد ماه مقداری کاهش یافته است. بهطوری که آخرین مقدار آن در خرداد ماه به ۳۶.۷ درصد رسیده است. همچنین، تورم سالانه نیز در چند ماه اخیر صعودی بوده و در خرداد ماه به ۳۰.۵ درصد رسیده است.
تعبیر آخرین تحرکات تورم تولیدکننده
کاهش تورم نقطهای در کنار صعودی شدن تورم ماهانه و سالانه نشان میدهد که اگرچه در مقایسه با سال گذشته از شدت افزایش قیمتها کاسته شده، اما در کوتاهمدت و میانمدت فشارهای تورمی دوباره در حال افزایشاند. این روند میتواند ناشی از رشد هزینههای تولید، بازگشت انتظارات تورمی یا پایان دورههای کنترل مصنوعی قیمتها باشد. در چنین شرایطی، کاهش تورم نقطهای بیشتر یک وقفه موقتی است تا نشانه بهبود پایدار، و در صورت تداوم این روند، احتمال بازگشت تورم نقطهای به مسیر صعودی نیز وجود دارد. این ترکیب رفتاری برای سیاستگذاران یک هشدار جدی محسوب میشود.