سفیدشویی معاون «قزلجه» از وزارت جهاد
شهرزاد مشیری، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در نشست کمیسیون کشاورزی اتاق ایران، با اشاره به اینکه وزارت جهاد نقشی در برنامهریزی برخی امور حوزه کشاورزی به دلیل واگذاری به سازمان برنامه، ندارد، گفت: موضوع صادرات توسط غیرتولیدکننده هم حاصل اشتباه سالهای قبل فعالان اقتصادی است!

نشست کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با حضور معصومه آقاپور، مشاور رئیسجمهور در امور همکاریهای اقتصادی، شهرزاد مشیری، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی، فعالان این حوزه و نمایندگان تشکلهای مرتبط برگزار شد.
محمدعلی رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با اشاره به حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی و مشاور رئیسجمهوری در این نشست، افزود: هدف طرح و بررسی مشکلات و دغدغههای بخش کشاورزی و رسیدن به راهکارهایی برای بهبود وضعیت این بخش است.
قدیری، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با بیان اینکه در سیاست وزارت جهاد کشاورزی برای توزیع نهادههای دامی هیچ توجهی به بهرهوری نمیشود، گفت: باید بین تولیدکنندهای که بهرهوری دارد و میتواند با استفاده از میزان مشخصی نهاده و امکانات محصول بیشتری تولید کند با تولیدکنندهای که بهرهوری ندارد، اختلاف باشد؛ این در حالی است که در سیاستهای فعلی همه با یک چشم دیده میشوند و تفاوت نبودن میان تولیدکننده بهرهور و غیربهرهور، غوغاسالاری در سامانه بازارگاه تقویت شده است.
همچنین فوده، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با اشاره به ناکافی بودن سهمیه تخصیصی در سامانه بازارگاه به گاوداریها، گفت: الآن برای دام سنگین ۴ کیلوگرم نهاده تخصیص مییابد و دامداریهای دارای بهرهوری که نیاز بیشتری به نهاده دارند، مجبور هستند مابقی نیاز خود را از بازار آزاد تأمین کنند.
او ادامه داد: این خرید از بازار آزاد در آینده مشکلات مالیاتی و حسابداری به همراه دارد درحالیکه اگر بهرهوری مدنظر قرار میگرفت، اصلاً نیازی به تأمین نهاده خارج از سامانه وجود نداشت.
فوده همچنین بروکراسی پیچیده و سخت واردات نهاده دامی و معطلی این پروسه را زمینهساز کاهش شدید کیفیت نهاده دانست و خواستار رسیدگی به آن شد.
عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ارومیه نیز عدم نظارت بر مصرف سموم کشاورزی را زمینهساز کاهش کیفیت محصول فراوری شده و فشار هزینه بر تولیدکنندگان این حوزه دانست و برنامهریزی برای آموزش مصرف سموم و نظارت بر آن را خواستار شد.
تعدد سامانهها بهخصوص در ثبت سفارش موضوع دیگری بود که این فعال اقتصاد به آن واکنش نشان داد و گفت: باید بهگونهای برنامهریزی شود تا تولیدکنندگانی که صادرکنندگان واقعی حوزه کشاورزی هستند سموم مورد نیاز خود را بدون دردسر دریافت کنند.
یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی اتاق ایران نیز با تأکید بر اینکه سالها توزیع ارز ترجیحی قادر به حل مشکلات اقتصاد نبوده است، گفت: در بودجه امسال، حدود ۴ میلیارد دلار از سهمیه ارز ترجیحی کم شده و وزارت جهاد کشاورزی باید برای کالاهای حذف شده از این فهرست برنامهریزی میکرد.
او ادامه داد: بانک مرکزی در راستای اجرای تکالیف قانون خود، در سهماهه امسال ۲.۷ میلیارد دلار ارز ترجیحی تخصیص داده و صف ۹ ماهه تقاضا در این حوزه وجود دارد.
ناصر مرادی، رئیس شورای ملی نخود نیز با بیان اینکه وعدههای قبلی در کمیسیون محقق نشده است، گفت: در اقتصاد ایران هر چیزی گران شود مشکلی ندارد؛ اما در حوزه کشاورزی کسی به تولیدکننده کاری ندارد و همه به دنبال تنظیم بازار و مقابله با افزایش قیمت هستند درحالیکه هزینههای فعالان کشاورزی متناسب با سایر اقلام در حال رشد است.
مرادی ادامه داد: اکنونکه فصل برداشت نخود است و قیمتها در بازار شکسته، چرا باید صادرات این محصول ممنوع شود درحالیکه قیمت فعلی بازاراز قیمت چند ماه پیش که تجار نخود خریدهاند نیز پایینتر آمده است؟
به گفته مرادی، در آنطرف ماجرا، در بحث واردات حبوبات هم هیچ سهمیهای به شرکتهای کوچک داده نشده است.
حسینی، عضو کمیسیون کشاورزی نیز نسبت به مشکلات واردات سموم انتقاد کرد و گفت: ما پنج ماه و نیم است که برای واردات سموم و کود ارز نگرفتهایم و این مسئله در آینده بر تولید بخش کشاورزی مشکلساز خواهد شد.
غیابی، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران، با اشاره به اینکه در بحث صادرات بخش کشاورزی، بهواسطه اتصال سامانه بازارگاه با همه سامانههای دیگر، همهچیز شفاف است، گفت: بهواسطه همین سامانه، قیمتگذاری دستوری و رفع تعهد ارزی حذف شود که نفس ما را بریده است.
جعفری نیز با انتقاد از اینکه اقتصاد در سامانهها غرق شده است، گفت: سامانه سازان بر وزارتخانهها مسلط هستند و مدام برنامه میدهند درحالیکه برای هیچکدام از آنها نظر بخش خصوصی گرفته نشده و هیچ اطلاعی هم از آن به بخش خصوصی داده نشده است.
او همچنین با تأکید بر اینکه بحران آب جدی است، افزود: ما در خط آخر آب هستیم و باید برای مواجهه با این وضعیت برنامهریزی کنیم. پیشنهاد مهم و کارآمد در این شرایط، توجه به کشت فراسرزمینی است.
او پیشنهاد کرد: اجرای کشت فراسرزمینی به اتاق واگذار شود و دولت نیز یک معاونت مرتبط با این موضوع در وزارت جهاد کشاورزی ایجاد کند.
در ادامه شهرزاد مشیری، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به مسائل و سؤالات مطرح شده از سوی فعالان حوزه کشاورزی، گفت: در مورد بهرهوری در تخصیص خوراک دام، پیشنهاد خوبی است و اگر شرکتی وجود دارد که میتواند ارزیابی را انجام دهد و تولیدکنندگان به سمت بهینهسازی حرکت کنند، استقبال میکنیم.
او در مورد طولانی شدن زمان تمدید هم اظهار کرد: این فرایند نباشد از ۲ ماه بیشتر شود. اگر ظرف ۷ روز کاری انجام نشد، از طریق ایمیل ثبت شده در سایت وزارت جهاد کشاورزی آن را به ما منتقل کنید در اسرع وقت پیگیری خواهیم کرد.
مشیری همچنین در مورد تخصیص سهمیه واردات دانههای روغنی به برخی شرکتها، گفت: در اسفندماه بعد از یک نشست فرادستگاهی، اعلام کردند واحدهایی که خرید دانههای روغنی داخلی آنها بیشتر از واردات بوده، اجازه واردات بیشتر پیدا کنند و ما هم بر همین اساس اجاره دادیم.
معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی این نکته را نیز اعلام کرد که در قانون بودجه امسال، برنامهریزی برای برخی از امور حوزه کشاورزی به سازمان برنامه واگذار شده و وزارت جهاد کشاورزی نقشی در آن ندارد.
مشیری در مورد صادرات توسط غیرتولیدکننده نیز گفت: این موضوع حاصل اشتباه سالهای قبل فعالان اقتصادی است که باعث شد برخی از کارگزاران گمرکی محصولات آنها را صادر کنند و اکنون ازلحاظ قانونی برای این افراد یک حق قانونی مکتسبه وجود دارد و ما آنها را صادرکننده میشناسیم.
او درباره تسهیل رفع تعهد ارزی اظهار کرد: قرار است در بازار مبادله آپشنی اضافه شود که صادرکننده بتواند ارز آتی خود را بفروشد و این کار میتواند بخشی از مشکلات صادرکنندگان را رفع کند.