ناترازی انرژی، نتیجه ناترازی مدیریت است/نابرابری و خام‌سوزی؛ آفت‌های پنهان انرژی

رییس مجلس با اشاره به چالش‌های موجود در بخش انرژی کشور، ناترازی در مدیریت را عامل اصلی ناترازی انرژی دانست و تاکید کرد با صرفه‌جویی می‌توان بخش قابل توجهی از نیاز گازی کشور را تأمین کرد، بدون آنکه تولید متوقف شود.

ناترازی انرژی، نتیجه ناترازی مدیریت است/نابرابری و خام‌سوزی؛ آفت‌های پنهان انرژی
پژواک کارفرما -

محمدباقر قالیباف در نهمین کنفرانس بین المللی انرژی های تجدیدپذیر با بیان اینکه زیبنده نیست ما ۹.۵ درصد انرژی فسیلی را داشته باشیم و اکنون دچار ناترازی باشیم، اظهار داشت: ناترازی انرژی ریشه در ناترازی مدیریتی دارد.

به گزارش ایلنا،  قالیباف با بیان اینکه در بحث انرژی با ۳ آفت ناترازی، نابرابری و خام سوزی مواجهیم، افزود: ما  یک شرایط در الگوی مصرف و یک سیاست در بخش تولید داریم، امروز باید ناترازی را اولویت بندی کنیم، یک طرف الگوی مصرف و یکطرف تولید است که باید باهم دنبال شوند.

رییس مجلس گفت: در شرایطی که محدودیت سرمایه گذاری داریم و ۲ تا ۲.۵ برابر استاندارد دنیا انرژی مصرف می کنیم؛ صرفه جویی زودتر ما را به نتیجه می رساند البته این بدان معنا نیست که تولید را تعطیل کنیم.

وی بیان داشت: اگر بنا باشد ۵۰۰ میلیون متر مکعب به تولید گاز اضافه شود ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز داریم، اما با صرفه جویی ظرف ۴ تا ۶ ماه می توانیم ۱۵۰ میلیون متر مکعب صرفه جویی کنیم.

قالیباف با بیان اینکه آنچه انرژی را نجات می دهد، صرفه جویی است، گفت: از هوشمندسازی صنایع در حوزه انرژی تا احیای تکنولوژی و در مصرف خانگی باید در دستور کار قرار گیرد.

وی با ذکر مثالی تصریح کرد: در زمستان امسال بررسی کردیم که در یک خانه ۸۵ متری با دو بخاری و یک آبگرمکن روزی ۱۲ متر مکعب مصرف گاز داشت فقط با استفاده از پشم شیشه و استفاده از پلاستیک در پنجره ها بعد از ۴۰ روز میزان مصرف به ۳.۲ متر مکعب در روز رسید. پس الگوی مصرف مهم است اما از تولید هم غافل نشویم.

رییس قوه مقننه گفت: ماده ۴۶ برنامه هفتم توسعه متمرکز بر بهینه سازی و مدیریت راهبردی است.

وی با بیان اینکه باید کار را به مردم واگذار کنیم، افزود: اگر دولت بخواهد این پروژه ها را دنبال کند محکوم به شکست است.

قالیباف بیان داشت؛ ما در حوزه تجدیدپذیر دو منبع انرژی خورشیدی و بادی را در اختیار داریم  و اولین نکنه اینکه چه سهمی از سید انرژی باتوجه به شرایط کشور به تجدیدپذیر اختصاص خواهد یافت.

وی با بیان اینکه ما نباید همه سهم را به سمت تجدیدپذیر سوق دهیم، کمااینکه زمانی خام سوزی کردیم، گفت: در حال حاضر ۹۰ درصد تولید برق کشور از گاز است و این در حالی است که در دنیا این نسبت ۹ تا ۱۰ درصد است. استفاده ما از زغال سنگ صفر است حال آنکه این سوخت سهم ۳۰ تا ۳۳ درصدی در سبد انرژی دنیا دارد.

وی در ادامه اظهار داشت: امریکایی ها به ما می گویند کشور شما انرژی فسیلی در اختیار دارد و نیازی به انرژی هسته ای ندارید در حالی که همین کشور ۲۰ میلیون بشکه در روز  مصرف انرژی دارد و حدود ۱۰۰ هزارمگاوات نیز برق هسته ای در اختیار دارد بنابراین ما نیز باید با  نگاه تنوع بخشی جایگاه تجدیدپذیرها را در سبد انرژی کشور پیدا کنیم.

رییس مجلس گفت: هدفگذاری مجلس برای انرژی تجدیدپذیر ۱۲ هزار مگاوات بوده است در حالی که دولت هدف را ۳۰ هزار مگاوات تعریف کرده است، ما نباید از چشم انداز این میزان تولید خوشحال باشیم زیرا پول می خواهد و ما محدودیت منابع داریم اگر ما ۱۲ هزار مگاوات را اعلام کردیم بر اساس توان مالی است برای تایپ بیش از این باید از اعتبارات جاهای دیگر کم کنیم.

وی با اشاره به اینکه متخصصان حوزه انرژی‌های نو باید سهم سبد انرژی تجدید پذیر برای کشور را مشخص کنند، گفت: مرکز پژوهش‌های مجلس نیز باید این موضوع را پیگیری کند، همچنین سرمایه‌گذاران نیز باید در این زمینه ورود کنند. هرچند که ما شرمنده آنها هستیم چرا که آنها برق تولید می‌کنند و ما نمی‌گذاریم که صادر کنند و تولیدات آنها را دریافت می‌کنیم و آن قیمتی که باید پرداخت کنیم را هم پرداخت نمی‌کنیم و اینطور هیچ انگیزه‌ای برای شما باقی نمی‌ماند.

قالیباف به مشکلات تولید کنندگان برق کشور اشاره کرد و گفت: اگر به اندازه یک بسته اینترنت توجه به انرژی داشته باشیم که چه زمانی آن را تهیه کرده و چطور مصرف کنیم، مشکل ما حل می‌شود والگوی مصرف اتفاق می‌افتد. چرا که بازار و دقت در مصرف انرژی را دولت نمی‌تواند ایجاد کند. این را فقط مردم قادر خواهند بود که پیاده‌سازی کنند. ما باید بستر این کار را فراهم کنیم.

وی با اشاره به عدم تحقق اصل ۴۴، بیان کرد: فقط ۱۱ درصد واگذاری‌ها به بخش خصوصی واقعی بوده است، مابقی از حالتی به حالت دیگر در شبکه دولت تبدیل شده است.

رئیس مجلس به قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت اشاره و بیان کرد: در پنجم خرداد ماه سال ۱۴۰۳ این قانون را ابلاغ کردیم و فردا دقیقاً یک سال است که این قانون ابلاغ شده، در جمع کسانی که سرمایه‌گذاری می‌کنند انگشت شمار افرادی را دیدم که این قانون را مطالعه کرده باشند. در این قانون فرصت‌هایی فراهم کردیم.

وی با بیان اینکه همواره به بانک‌ها به عنوان فرصت‌های سرمایه‌گذاری نگاه کرده‌ایم،افزود: هیچ وقت فارغ از تسهیلاتی که بانک‌ها می‌دهند به ظرفیتی که در صندوق امانات آنها موجود است توجه نداشتیم، بخشی از ظرفیت و ثروت کشور در صندوق امانات بانک‌ها وجود دارد و این‌ها خارج از مسیر تولید و ارزش افزوده هستند.

رئیس مجلس با اشاره به قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت تصریح کرد: این قانون فرصتی است که آنهایی که حتی یک میلیون تومان و یا ۱۰۰ دلار دارند تا اعداد چند صد میلیون و یا چند صد میلیارد دلار دارند بتوانند به طرق مختلف در موضوعات مختلف سرمایه‌گذاری کنند.

قالیباف با اشاره به اینکه در جلسه سران در رابطه با امنیت سرمایه‌گذاری مصمم شده‌ایم، اظهار داشت: حداقل اینکه بتوانیم به میزان طلبی که دارند در بخش دیگری که بدهکار هستند بدون هیچ بروکراسی کمرشکن کار سرمایه‌گذاران را پیش ببریم و در این قانون که اشاره کردم این فرصت‌ها وجود دارد.

وی به شورای ملی برای نظام تامین تولید و زیرساخت نیز پرداخت و گفت: اختیاراتی به این شورا داده‌ایم که در این بخش وزیر اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه، رئیس بورس، رئیس بانک مرکزی و وزیر صمت بتوانند تصمیمات لازم برای سرمایه‌گذاری را بگیرند و این اختیارات ستاد اقتصادی دولت نیز بیشتر است.

رئیس مجلس با اشاره به موانع حقوقی و اداری سرمایه‌گذاری، تصریح کرد: ماده ۱۰۵ قانون برنامه هفتم توسعه یکی از مهمترین مواد این قانون محسوب می شود که هرگونه تولید خدمات برای همه دستگاه‌های دولتی ممنوع است، یعنی دیوان محاسبات در مجلس باید به این موضوع توجه داشته باشد که هر کجا که دولت به سمت تولید خدمات رفت این موضوع ممنوع است.

وی افزود: دولت هر خدماتی که نیاز دارد باید خریداری کند. در شهرداری هرجا تولید خدمات می‌کردیم مانند حمل و نقل عمومی، اتوبوسرانی و مباحث ریلی به جرات می‌گویم که سه تا سه و نیم برابر قیمت تمام شده ما گران‌تر از بخش خصوصی به ازای هر مسافر در حوزه حمل و نقل عمومی بود. در سال ۱۳۸۶ هر مسافر در حمل و نقل عمومی برای ما ۱,۲۵۰ هزار تومان هزینه در برداشت و بخش خصوصی اعلام کرد که هر مسافر برای ما ۲۷۰ تومان هزینه دارد. این تفاوت خدمات دولتی و خرید خدمات از بخش خصوصی است.

وی اضافه کرد: ما باید برای تصمیم گیری به فهم مشترک برسیم و همه با هم اولویت مشترک پیدا کنیم. همچنین با هم آن اولویت را حل و فصل کنیم. در مجلس یک میز سه ضلعی متصور هستم برای دولت و ذینفعان آن موضوع و برای حوزه دانش بنیان‌ها و همینطور حوزه هوش مصنوعی مسائل را با جدیت پیگیری می‌کنم.

رئیس مجلس با اشاره به سخنان شهید مطهری در رابطه با امام(ره) گفت: ویژگی امام ما به تعبیر شهید مطهری این بود که هم به خدا و هم به خودش و هم به مردم ایمان داشت و همواره خطاب امام به مردم بود و با ایمانی که به مردم داشت آنها مشکل را حل می‌کردند. حتماً باید در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر بخش خصوصی وارد شود و تسهیلاتی فراهم کنیم تا بتواند برق تولیدی خود را به فروش برساند.

وی تاکید کرد: تنظیم بازار صرفا با قیمت نیست.  نمی‌توانیم با زور قیمت گذاری بازار گوجه و فرنگی دیگر فرآورده‌ها را با قیمت گذاری کنترل کنیم چرا که عوامل بسیار دیگری دارد تا این بازارها کنترل شود؛ نظیر الگوی کشت که ۵۵ سال است آن را رعایت نمی‌کنیم.

وی بیان داشت: برای حضور مردم باید بخش خصوصی مسئولیت پذیر هم باشند، آنجایی که دولت می‌خواهد با دخالت‌های ناقص و بیخود موضوع را کنترل کند دوستان در صنف و کار و عرصه خودشان بر اساس فرهنگ و انصاف برای مردم و پیشرفت کشور با روحیه از خود گذشتگی و فداکاری، تلاش خواهند کرد.

انتهای پیام
۴۰۰۰
دیدگاه
آخرین‌های اقتصادی
آخرین اخبار
پربازدیدها