شتاب در بازسازی کسبوکارها پس از جنگ؛ اینترنت در خدمت رونق اقتصادی
با پایان جنگ تحمیلی، اقدامات حمایتی دولت برای احیای کسبوکارهای آسیبدیده آغاز شده است؛ تسهیل دسترسی به اینترنت برای مشاغل آنلاین یکی از مهمترین گام ها در مسیر بازگشت رونق به مناطق بحرانزده به شمار میرود.

طبق گفته مسئولان، حمایت از کسب و کارهای آسیبدیده از جنگ در اولویت برنامههای راهبردی دولت قرار دارد. تشکیل کارگروه بررسی میزان خسارت وارده بر مشاغل آسیب دیده، پیگیری تامین مواد اولیه و نقدینگی مورد نیاز بنگاهها، مقابله با تورم و تسهیل از سرگیری فعالیت کسب و کارها از جمله اقدامات حمایتی از مشاغل آسیب دیده در دوران پساجنگ است.
به گزارش ایسنا، با وجود آتشبس بعد از تهاجم رژیم جنایتکار صهیونیستی به کشورمان، اما جنگ ۱۲ روزه خسارتهای جانی و مالی برای کشورمان داشت؛ از ترور و شهادت فرماندهان و دانشمندان و مردم بی گناه کشورمان که قطعا خسارتی غیرقابل جبران است تا تخریب بسیاری از ساختمانها و منازل و صنوف و کسبهای که از آن به شدت آسیب دیدند.
یکی از آثار سوء جنگ ۱۲ روزه توقف فعالیت برخی بنگاهها و کاهش درآمدهای کسب و کارهای خرد و کوچک بود. متاسفانه خبرهایی هم از وضعیت نیروی کار در این شرایط شنیده میشد مبنی بر تعدیل و اخراج کارگران در برخی از کارخانهها و کارگاهها که تحت تاثیر خسارتهای جنگ در پیش گرفته شد، با این حال دولت بنای خود را بر بازسازی و ترمیم هرچه سریعتر مناطق آسیب دیده از جنگ گذاشته و برای حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده بسته حمایتی پیشبینی کرده است.
محمد رضا عارف - معاون اول رئیس جمهور اخیرا در جلسه هیات امنای حساب پیشرفت و عدالت، راهبرد دولت در شرایط موجود را ادامه و تقویت پرداخت تسهیلات خرد برای اشتغال پایدار عنوان و تاکید کرده است که کسب و کارهای آسیب دیده از حمله رژیم صهیونی در اولویت دولت قرار دارد.
به گفته وی تخصیص منابع کشور و بانکها در راستای اشتغالزایی، سرمایه ثابت و سرمایه در گردش بنگاههای خرد و متوسط ضروری است و مشاغل خانگی و بنگاههای کوچک و متوسط نقش مهمی در کاهش نرخ بیکاری دارند که لازم است بانکها در جهت تخصیص اعتبارات و تسهیلات لازم به این بخشها حرکت کنند.
در طول جنگ ۱۲ روزه و تجاوز وحشیانه رژیم جعلی و اشغالگر اسرائیل به خاک کشور، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان یکی از وزارتخانههای کلیدی نقش موثری ایفا کرد و اقدامات گسترده ای را به منظور حمایت از جامعه هدف خود در دستور کار قرار داد که تدارک بسته ویژه تسهیلات به کسانی که مشاغل خود را موقتا در جنگ از دست دادند از جمله این اقدامات بود.
این بسته تسهیلاتی با شرایطی مشابه دوران کرونا برای کسانی تدارک دیده شده که شغل خود را به طور موقت در طول جنگ ۱۲ روزه از دست دادند و بدون نیاز به مراجعه حضوری به بانکها، در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.
به گفته وزیر کار شهر تهران به دلیل آسیب پذیری بیشتر نخستین منطقهای است که خدمات تسهیلاتی در آن ارائه و جزئیات فرآیند اجرایی این طرح که در حال نهایی شدن است، طی هفتههای آتی اعلام خواهد شد.
بسیاری از تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که دولت برای حمایت از کسب وکارهای آسیب دیده از جنگ اخیر باید گشایش اعتباری ایجاد کند و با بانکها وارد مذاکره شود.
حمید حاج اسماعیلی ـ کارشناس اقتصادی معتقد است تاثیر جنگ بر فعالیت بانکها اثرگذاشته و باعث شده تا در فعالیتهای خود توقف ایجاد کنند.این امر تاثیر منفی بر کسب و کارها دارد چرا که بسیاری از مشاغل به سرمایه در گردش و نقدینگی نیاز مبرم و فوری دارند.
به گفته وی دولت باید در این زمینه گشایش اعتباری ایجاد کند و از طریق مذاکره با بانک مرکزی، بانکها را به پرداخت تسهیلات برای تامین بخشی از سرمایه در گردش و نقدینگی مورد نیاز کسب وکارها ملزم کند.
حمایت از کسب و کارها در دوران جنگ ۸ ساله
در دوران جنگ تحمیلی دولت از طریق سازمانهای مختلف مانند بنیاد مستضعفان و جانبازان و کمیته امداد امام خمینی (ره) به حمایت از مشاغل آسیبدیده از جنگ پرداخت.
این سازمانها نقش تاثیرگذاری در ارائه کمکهای مالی، تامین اشتغال و بازسازی واحدهای تولیدی آسیبدیده از جنگ داشتند. همچنین در طول هشت سال جنگ بسیاری از واحدهای تولیدی در مناطق مرزی و جنگزده به دلیل آسیبهای ناشی از جنگ یا مهاجرت اجباری تعطیل شدند که دولت با اتخاذ سیاستهای حمایتی تلاش کرد از این مشاغل حمایت کند و آنها را به فعالیتهای تولیدی بازگرداند.
از دیگر اقدامات دولت، ارائه تسهیلات بانکی و وامهای کم بهره بود و به منظور جبران خسارات ناشی از جنگ و کمک به بازسازی واحدهای تولیدی، تسهیلات بانکی با سود کم یا بدون بهره به مشاغل آسیبدیده ارائه کرد.
همچنین قوانینی را تصویب کرد که از مشاغل در برابر خسارات ناشی از جنگ و حوادث غیرمترقبه محافظت میکرد و در شرایطی که امکان تامین مواد اولیه از داخل فراهم نبود در جهت واردات مواد اولیه و مورد نیاز تولید کنندگان اقدام کرد.
بیمه خسارات جنگ، یکی از پوششهای حمایتی بود که دولت در طول ۸ سال جنگ تحمیلی پیشبینی کرد و کسب و کارها میتوانستند واحدهای تولیدی را خود را در برابر خسارات ناشی از جنگ بیمه کنند و در صورت بروز خسارت،از پوشش بیمهای بهرهمند شوند.
به گزارش ایسنا، بیتردید اقدامات حمایتی دولت به منظور احیای فعالیت کسب و کارها و کاهش بیکاری و جلوگیری از رکود اقتصادی مهم است و در این راستا کنترل تورم و حفظ قدرت خرید مردم باید در دستور کار قرار گیرد. یکی از اقدامات مهم دولت برای احیا و ثبات کسب و کارها در دوران پساجنگ تشکیل کارگروهی به منظور بررسی مشاغل آسیب دیده و میزان خسارت وارده بر آنها و پیگیری تامین مواد اولیه و نقدینگی و ارز مورد نیاز بنگاهها با همکاری بانک مرکزی و شبکه بانکی است. دولت میتواند امکان دسترسی به اینترنت را برای از سرگیری فعالیت کسب وکارهای آنلاین و اینترنتی تسهیل کند.