برق صنایع در مدار خورشید؛ تأمین ۵۰ درصد برق شهرکهای صنعتی با انرژی خورشیدی
با شدت گرفتن ناترازی برق و قطعیهای مکرر در شهرکها و نواحی صنعتی، وزارت صمت با مشارکت بخش خصوصی و سازمان انرژیهای تجدیدپذیر، برنامهای برای تأمین نیمی از برق مورد نیاز صنایع از محل انرژی خورشیدی طی دو سال آینده تدوین کرده است.

شدت ناترازی انرژی و قطعی های مکرر برق در شهرک ها و نواحی صنعتی، تولید را با مختل روبرو کرده است که برنامه ریزی با هدف مشارکت و سرمایه گذاری در بخش زیرساختهای انرژی خورشیدی به گونه صورت گرفت تا در ۲ سال آینده ۵۰ درصد برق واحدها از محل انرژی خورشیدی تامین شود.
به گزارش ایرنا، ناترازی انرژی در چند سال گذشته و به خاطر بی توجهی به سرمایهگذاری در زیرساخت ها به یک بحران در حوزه تولید تبدیل شده و دست و پای تولید را بسته است این شدت ناترازی با رسیدن به فصول گرم سال دو چندان می شود به گونهای که برخی از صنایع و واحدهای تولیدی بزرگ، متوسط و کوچک را زمین گیر می کند.
طبق گفته فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان هر سال قطعی برق از اواخر اردیبهشت ماه آغاز می شد اما امسال این قطعیها از اوایل فروردین ماه شروع شده به حدی این ناترازی ها زیاد شده که از ۲۴ اردیبهشت ماه به صنایع بزرگ کشور قطعی برق ۱۵ روزه و تعطیلی کارخانهها اعلام شد.
اعمال محدودیت های برق از ۵۰ به ۹۰ درصد در صنایع بزرگ با تعطیلی کارخانهها و نیروی کار همراه بود و منجر به بروز اعتراض هایی از سوی فعالان اقتصادی شد اما به خاطر تامین برق خانگی این محدودیت ها ادامه دارد.
وضعیت صنایع متوسط و کوچک نیز بهتر از صنایع بزرگ نیست به گونهای که در شهرک ها و نواحی صنعتی به طور میانگین در هفته ۲ تا سه روز قطعی برق اعمال می شود و تولید در این شهرک ها را نیز با مشکل روبرو کرده است.
شهرکهای صنعتی و صنایع بزرگ برای عبور از کسری برق در صورتی که مصرف بیشتر از یک مگاوات داشته باشند طبق ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان موظف هستند معادل یک درصد از برق مورد نیاز سالانه خود را از طریق احداث نیروگاههای تجدیدپذیر تأمین کنند تا این میزان در پایان سال پنجم حداقل به پنج درصد برسد .
طبق مصوبه وزارت نیرو که در تیرماه سال گذشته ابلاغ شد، صنایع می توانند برق تجدیدپذیر تولید کرده، به شبکه تزریق و همان میزان برق را از شبکه دریافت کنند در همین راستا بایستی همکاری های سه جانبه ای بین واحدهای صنعتی، ساتبا (سازمان انرژی های تجدیدپذیر)و توانیر صورت بگیرد.
گرچه طبق قانون تامین زیرساخت های آب، برق، گاز و امکانات مخابراتی شهرکهای صنعتی بر عهده وزارتخانههای نیرو، نفت، ارتباطات و فناوری ارتباطات است و باید در این زمینه خدمات رسانی کنند، هر چند بخش صنعت موظف به سرمایه گذاری در بخش تولید و ارتقای آن است اما برای حل مشکل ناترازی انرژی مجبور به تامین برق با راه اندازی انرژی های خورشیدی است در همین راستا بحث ایجاد نیروگاه های خورشیدی در شهرک ها و صنایع بزرگ آغاز شده و حتی بخشی نیز به بهره برداری رسیده است.
ایجاد شهرکهای تخصصی انرژیهای خورشیدی در نواحی صنعتی
حدود ۸۷۰ شهرک و ناحیه صنعتی در کشور وجود دارد که در آن حدود یک میلیون و ۱۰۰ نفر در ۵۳ هزار واحد تولیدی مستقر در شهرکهای صنعتی اشتغال دارند هر چند طبق آمارهای وزارت نیرو، این شهرک ها تنها سه هزار مگاوات برق یعنی چیزی معادل ۴.۵ تا پنج درصد از برق کل کشور را مصرف می کنند اما بیشترین قطعی ها برای صنایع کشور است.
سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران به عنوان متولی در بخش شهرک ها صنعتی اولویت هایی در خصوص تامین انرژی در دستور کار قرار داده است ، این سازمان از طریق کمک ایجاد شهرکهای تخصصی انرژیهای خورشیدی، نواحی تخصصی انرژی خورشیدی در شهرکهای صنعتی و سقف سوله واحدهای صنعتی همچنین کمک به ایجاد و توسعه پستهای برق و خطوط انتقال و نیروگاههای تولید پراکنده (CHP) و (DG) در شهرکها و نواحی صنعتی کشور نسبت به کمک به رفع ناترازی برق در کشور اقدام کرده است که این امر به تامین بخشی از نیاز این شهرک ها کمک می کند.
همچنین در حوزه تامین برق شهرک های صنعتی امضای تفاهمنامه تامین انرژی بین سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران با گروه مپنا صورت گرفته است، این تفاهم نامه به منظور ایجاد بستر و حمایتهای لازم برای فعال کردن ظرفیتهای فنی و تامین منابع مالی توسط گروه مپنا جهت فعالیت در حوزه تولید، تامین و ارتقای کیفیت برق مطمئن و پایدار مورد نیاز واحدهای مستقر در شهرکها، نواحی صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی تحت پوشش سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران میان طرفین امضا شده است تا بخشی از نیاز صنعت را تامین کرد.
درباره آخرین وضعیت ایجاد نیروگاه های خورشیدی با رضا انصاری مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و حشمتالله عسگری معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران به بحث و گفت و گو نشستیم.
برنامه ریزی برای تامین ۵۰ درصد برق شهرک های صنعتی تا ۲ سال آینده
رضا انصاری معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در باره برنامه ریزی برای تامین برق شهرک ها به خبرنگار اقتصادی ایرنا می گوید: ناترازی انرژی یکی از اصلیترین چالشهای شهرکهای صنعتی در تابستان است برای حل این موضوع سیاست هایی برای تشویق صنایع در راستای سرمایه گذاری در ایجاد نیروگاه های خورشیدی در نظر گرفته شده است تا بتوانند برق مورد نیاز خود را تامین کنند.
ناترازی انرژی یکی از اصلیترین چالشهای شهرکهای صنعتی در تابستان است برای حل این موضوع سیاستهایی از سوی دولت برای تشویق صنایع در راستای سرمایه گذاری در ایجاد نیروگاه های خورشیدی در نظر گرفته شده است.
انصاری ادامه می دهد: در صورتی که صنایع اقدام به ایجاد نیروگاه های خورشیدی کنند مشمول ۳۰ تا ۸۰ درصد تخفیف در زمین های شهرک های صنعتی برای سرمایه گذاری می شوند.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران اضافه می کند: پیش بینی شده است تا امسال ۲۵ درصد و سال آینده نیز ۲۵ درصد از برق صنایع شهرک های صنعتی توسط سرمایه گذاری ها و مشارکت بخش خصوصی تامین شود.
وی با اشاره به ورود شهرک های صنعتی به تامین انرژی تاکید می کند: زمینهای مستعد در شهرکهای صنعتی برای احداث نیروگاههای خورشیدی شناسایی شده است که این نقاط به دلیل نزدیکی به پستهای برق و نقاط اتصال، از شرایط خوبی برای سرمایه گذاری برخورد است.
انصاری ابراز می کند: بحث سرمایه گذاری، تامین منابع مالی در حوزه رفع ناترازیهای انرژی را در راستای حمایت از بخش تولید در دستور کار داریم در همین راستا ۲۵۰ مگاوات قرارداد با سرمایهگذاران در شهرکهای صنعتی امضا شده است و این روند ادامه داد.
وی خاطر نشان می کند: برای ارتقای تولید و توان رقابت پذیری در حوزه صادرات و ارزآوری این سازمان از واحدهای اقتصادی در شهرک های صنعتی حمایت می کند.
تزریق هزار مگاواتی برق به صنایع
حشمتالله عسگری معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی ایرنا با اشاره به اینکه بیشترین گلایه واحدهای تولیدی بحث کسری برق است می گوید: در اوایل با قطعی های بی برنامه برق در شهرک های صنعتی مواجه بودیم که با مشارکت و همراهی ادارات برق و شهرک های صنعتی اکنون قطعی ها با برنامه و در ساعت مشخص است.
وی ادامه می دهد: تمام تلاشمان بر این است که عدالت در حوزه تامین برق برقرار باشد و سایر بخش های تجاری، کشاورزی، خانگی و پرمصرف ها نیز مدیریت مصرف کنند تا از این طریق مدیریت بار از دوش صنعت برداشته شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران بر سرمایه گذاری بلند مدت در توسعه زیرساخت های انرژی تاکید کرده و می گوید: سرمایه گذاری خوبی در حوزه انرژی خورشیدی صورت گرفته است، امسال بالغ بر هزار مگاوات در بخش برق صنعت را در دست واگذاری داریم.
وی تاکید می کند: در حال حاضر عملیات اجرایی ۳۰۰ مگاوات برق شروع شده است که امیدواریم به حل بخشی از نیاز صنعت کمک کند.
هرچند وظیفه بخش صنعت ارتقای تولید است اما انتظار می رود امسال در سال سرمایه گذاری برای تولید با سیاست های حمایتی دولت و همکاری بخش خصوصی شاهد تقویت و توسعه زیرساخت های در حوزه برق باشیم تا صنایع کوچک و بزرگ از این بحران ناترازی انرژی عبور کنند و دغدغه ای جز تامین نیاز داخل کشور و بحث صادرات نداشته باشند.