توسعه در دل بحران؛ بهرهبرداری از پروژههای راهبردی در میانه جنگ ۱۲ روزه
با وجود جنگ ۱۲ روزه، پروژههای حیاتی انرژی و آب در کشور با همت داخلی بهموقع به بهرهبرداری رسیدند؛ نمادی از اولویت توسعه و انسجام ملی در سختترین شرایط.

جنگ ۱۲ روزه تحمیلی رژیم صهیونیستی مانع از اجرای برخی پروژه های عمرانی و حیاتی پروژههای راهبردی در کشور نشد، بلکه با همت جمعی و مدیریت بحران، در موعد مقرر به بهرهبرداری رسیدند؛ اقدامی که نشاندهنده انسجام ملی و اولویتیافتن توسعه زیرساختهای انرژی و آب، حتی در دشوارترین شرایط، بود.
به گزارش ایرنا، جنگ ۱۲ روزه هرچه قدر سخت و تلخ بود اما نشان داد که ایرانیان برای دفاع از خاک و سرزمین خود چگونه با یکدیگر همدل میشود و پای ایران میایستند.
در آن ایام دیدیم که هر کس به سهم خود سعی میکرد باری از دوش دیگری بردارد که همه اینها باعث شد وحدت و انسجامی مثالزدنی در سراسر کشور به وجود آید.
در این بین برخلاف تصورات دشمنان عرصه اقتصادی نیز خاموش نشد و مشخصا هلدینگ توسعه مدیریت انرژی تأمین (تدکو) وابسته به شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) در روزهای سخت جنگ سعی کرد که نه تنها پروژههای خود را تعطیل نکند بلکه دقیقا سر موعد خود به انجام رساند. یکی از آن پروژهها احداث فاز اول نیروگاه خورشیدی طوس بود.
احداث فاز اول نیروگاه خورشیدی طوس
احداث فاز اول نیروگاه خورشیدی طوس و افتتاح مرکز پایش هوشمند نیروگاه حرارتی طوس دو پروژه استراتژیک در مجموعه نیروگاه طوس بود که انجام شد.
تدکو با احداث و افتتاح ۲ پروژه توانست گامی بلند در مسیر توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بردارد؛ موضوعی که جزو اولویتهای راهبردی شستا نیز هست. کارشناسان حوزه انرژی معتقند احداث فاز اول نیروگاه خورشیدی طوس ظرفیت قابل توجهی به شبکه پاک انرژی کشور اضافه خواهد کرد. همزمان، مرکز هوشمند پایش عملیات نیروگاه حرارتی طوس با هدف ارتقای ایمنی، کنترل لحظهای و بهینهسازی فرآیندها هم به صورت رسمی افتتاح شد. قابل ذکر است که این سامانه با بهرهگیری از فناوریهای روز، تحولی در مدیریت نیروگاه ایجاد میکند.
صالحیجاوید، مدیرعامل تدکو، در مراسم احداث فاز اول نیروگاه خورشیدی طوس توسعه انرژیهای تجدیدپذیر را اولویت راهبردی هلدینگ انرژی شستا دانست و هوشمندسازی نیروگاهها را عامل کلیدی ارتقای بهرهوری و کاهش هزینهها دانست. مدیرعامل تدکو همچنین از تلاشهای بیوقفه کارکنان نیروگاه طوس به عنوان سرمایههای اصلی صنعت برق کشور قدردانی کرد.
پروژه آب شیرینکن بندر کرگان شهرستان میناب هرمزگان
دیگر پروژه ای که آن ایام توسط شرکت تأمین آب هرمز از زیرمجموعههای تدکو، در میانه جنگ تحمیلی ۱۲ روزه به سرانجام رسید، پروژه آب شیرینکن بندر کرگان در شهرستان میناب استان هرمزگان بود؛ پروژهای که نزدیک به یک دهه متوقف شده بود.
محسن زندی، مدیرعامل شرکت تأمین آب هرمز ابدال، درباره ابعاد پروژه آب شیرینکن کرگان میگوید: پروژه آبشیرینکن کرگان پنج هزار متر مربع در روز است که در منطقه کهنهشهر و منطقه کرگان شهرستان میناب استان هرمزگان واقع شده است و فاصلهاش از شهرستان میناب حدود ۳۰ کیلومتر است و میناب هم در ۸۰ کیلومتری بندر عباس قرار دارد.
این پروژه در منطقه ای سنینشینِ متراکم قرار گرفته است و به دلیل نیاز به تأمین زیرساختهای حیاتی در آن منطقه به خصوص بحث آب و اثرگذاری سیاسی - اجتماعی آنجا، شستا نسبت به سرمایهگذاری در این حوزه اقدام کرده است.
شروع پروژه به سال ۹۵ برمیگردد اما در این سالها به دلایلی مانند تغیرات مدیریتی، تغییرات طرح و مسائل مالی، پروژه به طور کامل محقق نشد و تا اوایل سال ۱۴۰۳ پیشرفت پروژه نزدیک به ۵۰درصد بود.
وی ادامه داد: یک مسأله دیگر هم وجود داشت و آن اینکه تجهیزات این پروژه در سالهای مختلف توسط مدیران متفاوت خریداری شده بود و این یکی از چالشهای بزرگ پروژه بود زیرا بعضی از تجهیزات با یکدیگر هماهنگ نبودند و تطبیق نداشتند. مجموعه این شرایط باعث شده بود که در اذهان عمومی این تصور وجود داشت که سرنوشت پروژه چه خواهد شد و حتی نگرانی درباره منتفیشدن پروژه وجود داشت.
مدیرعامل شرکت تأمین آب هرمز در تشریح چگونگی تکمیل پروژه بیان کرد: از سال ۱۴۰۳ استارت اصلی تکمیل این پروژه خورد و ما توانستیم در ۲۲ اسفند ۱۴۰۳ کارخانه را به طور آزمایشی راهاندازی کنیم. مقرر شد باتوجه به قراردادی که با آبفا هرمزگان داشتیم، این کارخانه در دو فاز ۲۵۰۰ متر مکعب به بهرهبرداری تجاری برسد.
پس از راهاندازی آزمایشی نیاز به یک سری اصلاح در خطوط برق و آب استان هرمزگان داشتیم و نیز برخی اصلاحات و تعمیرات در مسیر لولهکشی که در سنوات قبل انجام شده بود. در نهایت در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ و در میانه جنگ تحمیلی ۱۲روزه، موفق شدیم پروژه را به بهرهبرداری برسانیم و آب را به دست مردم منطقه کرگان و کهنهشهر میناب برسانیم.
مرحله اول این پروژه به ظرفیت ۲۵ هزار متر مکعب است که تقریبا آب آشامیدنی ۱۵ تا ۲۰ هزار نفر را تأمین میکند و فاز دوم این پروژه هم آماده بهرهبرداری است البته منوط به مباحث قراردادی آب در مجموعه شستاست و باید از سوی مجموعه آبفا این مسأله حل شود و به ما ابلاغ شود تا فاز دوم به بهرداری برسد و به محض اینکه به ما اعلام کنند که امکان ارسال آب وجود دارد، فاز دوم پروژه را وارد مدار میکنیم. با ورود این فاز تقریباً آب آشامیدنی ۳۰ هزار نفر در منطقه تأمین خواهد شد.
زندی همچنین مطرح کرد: کشور ما به دلیل شرایط اقلیمی و خشکسالی که در سنوات گذشته تشدید شده است، یکی از مهمترین راهکارها برای عبور از ناترازی انرژی و آبشرینسازی آب دریاست و کشور چارهای جز این ندارد و پروژههای آبشیرینسازی باید گسترش یابد.
در این خصوص پروژههای بزرگ ملی با سرمایهگذاریهای سنگین تعریف شده است؛ مثلاً انتقال آب برای صنایع بالادستی استان اصفهان از دریای عمان. بنابراین باید بر اساس نیازسنجی نسبت به اجرای پرژههای آب اقدام شود.
احیای نیروگاه گرمسار در استان سمنان
احیای نیروگاه گرمسار در استان سمنان اقدام دیگر تدکو در ایام جنگ بود. علیرضا کفشکنان، مدیرعامل شرکت افق تأمین انرژی پارس، اورهال این نیروگاه را در شرایطی بیسابقه توصیف کرد و گفت: با برنامهریزی صورت گرفته موفق شدیم اورهال مولد ۲ مگاوات نیروگاه گرمسار را که با تاخیر چند ماهه مواجه شده بود، در دوره جدید مدیریت شرکت و در ایام بحرانی جنگ تحمیلی به سامان کنیم.
اعتبار مورد نیاز طرح توسط هلدینگ انرژی شستا تامین شد که با مدل جدید درآمدی و امکان بهره مندی از ظرفیت بورس انرژی در مدت زمان کمتر از ۷ ماه بازپرداخت خواهد شد. مدت زمان تامین تجهیزات و انجام تعمیرات اساسی، با وجود حادثه انفجار بندر شهید رجایی و مشکلات حمل و نقل ناشی از اعتراض کامیونداران و سپس آغاز جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی، یک ماه زودتر از روال معمول محقق شد و نیروگاه با همت مضاعف و روحیه جهادی همزمان با ایستادگی ملت سلحشور و رزمندگان دلاور ایران زمین به مدار تولید بازگشت و برق آن با شبکه سنکرون گردید.
وی با اشاره به اهمیت نیروگاههای مقیاس کوچک بیان کرد: در شرایط جنگی، این نیروگاهها از منظر پدافند غیرعامل حائز اهمیتاند، چرا که به دلیل پراکندگی و ابعاد کوچکتر، کمتر در معرض حملات دشمن قرار میگیرند و پایداری شبکه را در مناطق مختلف تضمین میکنند.
مدیرعامل شرکت افق تامین انرژی پارس، همچنین بیان کرد: ما برای نخستینبار در سطح شستا توانستیم ۵۰ درصد برق تولیدی نیروگاه را از طریق تابلوی آزاد بورس انرژی آن هم در شرایط جنگی به فروش برسانیم. این مهم زمینهساز جذب سرمایه برای اغاز فاز بعدی طرح یعنی ۱۰ مگاوات باقیمانده شده است که با تاخیر چند ساله مواجه است. نیمی از برق تولیدی این نیروگاه ۵ برابر قیمت گذشته به فروش می رسد. طبق برنامه ریزی صورت گرفته ۲ مگاوات بعدی در شهریور ماه و به یاری حق ۸ مگاوات نیز تا پایان سال به بهره برداری خواهد رسید تا این شرکت به سهم خود در حوزه نیروگاههای مقیاس کوچک گامی در جهت کمک به رفع ناترازی برق و تقویت پدافند غیرعامل بردارد.
افزایش ۳۰ مگاواتی تولید برق و گازسوزشدن نیروگاه خلیج فارس
تدکو در عین حال با توانست در همین ایام تولید برق نیروگاه خلیج فارس خود را ۳۰ مگاوات افزایش دهد. مسعود دیرباز، مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق خلیج فارس، از گازسوز شدن کامل این نیروگاه در بحبوحه جنگ خبر داد و گفت: با حذف گازوئیل، هم استهلاک کاهش یافت و هم ۳۰ مگاوات به ظرفیت تولید افزوده شد. این دستاوردی تاریخی برای پایداری شبکه بود.
در سنوات گذشته شرکت تولید نیروی برق خلیج فارس دارای ۶ نیروگاه بود. سوخت اصلی نیروگاهها گاز طبیعی است اما نیاز بود که برای سوخت جایگزین از گازوئیل هم استفاده شود و در شرایطی که گاز طبیعی و اصلی به نیروگاه ارسال نمیشد، لازم بود که از گازوئیل استفاده شود. نکته مهم آن است که نیروگاه وقتی با گاز کار میکند، میتواند تمام ظرفیت خود را به کار بگیرد اما وقتی گازوئیل در مدار قرار میگیرد، هر واحد ۱۵ مگاوات کمتر تولید برق میکند.
وی ادامه داد: ما در شرکت تولید برق خلیج فارس توانستیم با پیگیریهای مستر و به ویژه در پیگیری از نهادهای حاکمیتی برای نخستینبار نیروگاه خلیج فارس را کاملا گازسوز کنیم و سوخت مورد نیاز را از شبکه گاز سراسری دریافت کنیم. جالب است بدانید که این مهم در زمان جنگ ۱۲ روزه اخیر رخ داد.
مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق خلیج فارس همچنین بیان کرد: توانستیم با همزمان با راهاندازی واحد ۳ و ۴ همه واحدهای نیروگاه خلیج فارس را گازسوز کنیم در مجموع ۳۰ مگاوات تولید برق را افزایش دهیم.