معمای تغییر سیاست ها
اگر بپذیریم که سیاست یا خط مشی یک ابزار حیاتی برای حفظ موقعیت، بقا در قدرت، سیاست بقا، (desire to survivel) و رفاه مردم است، نکته دیگر این است که چرا سیاست گذاران، سیاستمداران و مقامات و مدیران اصرار، ابرام و پافشاری بر سیاست خطا، رویکرد خطا و برنامه اجرایی خطادارند؟ معمای تغییر سیاستها از سوالاتی مانند آنکه ۱-چرا بر سیاستهای خطا پافشاری میکنیم؟ ۲- نشانههای سیاستهای خطا چیست؟ ۳- سیاست گذاران در چه شرایطی می پذیرند مسیری که رفته اند خطاست؟ ۴- و چگونه می توان یک سیاست خطا توسط یک سیاستگذار و سیاستمدار را اصلاح کرد؟، آغاز می شود.
در فیلم جایی برای پیرمردها نیست در یک سکانس آنتوان چیگور ( با بازی خاویر بازدم) که آدم کش خونسرد بی رحم فیلم است در یک هتل، یک آدم کش اجاره ای دیگر را به دام می اندازد و با اشاره به اینکه در دام افتاده است و کشته خواهد شد به او می گوید :
وقتی قوانینی که تو تبعیت می کنی تو را به اینجا ( دام من ) رسانده است این قوانین چه فایده ای دارند .
If the rule you followed brought you this, of what use was the rule?
این دیالوگ را یکی از کلیدی ترین سوالات در حوزه سیاست گذاری بویژه برای تغییر سیاست ها می دانم .
مهمترین سوال برای تغییر سیاست ( policy change) همین است که اگر این سیاست ها و این قوانین خوب هستند چرا ما در این نقطه و وضعیت هستیم ؟
در حوزه سیاست گذاری و آنجا که به یادگیری سیاستی مربوط است( policy learning ) یک پرسش کلیدی این است که چرا برای سیاست های شکست خورده اصرار ورزیده می شود ؟ چرا گرایش غالب در سیاست گذاران پافشاری برخطاست؟
اگر بپذیریم که سیاست یا خط مشی یک ابزار حیاتی برای حفظ موقعیت، بقا در قدرت، سیاست بقا، (desire to survivel) و رفاه مردم است نکته دیگر این است که چرا سیاست گذاران، سیاستمداران و مقامات و مدیران اصرار ، ابرام و پافشاری بر سیاست خطا، رویکرد خطا و برنامه اجرایی خطادارند؟
معمای تغییر سیاستها از سوالاتی مانند آنکه ۱-چرا بر سیاستهای خطا پافشاری می کنیم؟ ۲- نشانههای سیاستهای خطا چیست؟ ۳- سیاست گذاران در چه شرایطی می پذیرند مسیری که رفته اند خطاست؟ ۴- و چگونه می توان یک سیاست خطا توسط یک سیاستگذار و سیاستمدار را اصلاح کرد؟، آغاز می شود.
سرپرست ادارهکل حوزه وزارتی و امور بینالملل وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی