لزوم استفاده کرمان از ظرفیت توافق تجاری اوراسیا / هشدار درباره تقاضای ارزی غیررسمی ۱۵ میلیارد دلاری
معاون سازمان توسعه تجارت ایران خواستار تبدیل کرمان به هاب صادراتی برای برخی کالاها شد. او از تقاضای غیررسمی ۱۵ میلیارد دلاری در بازار ارز و آثار منفی چند نرخی بودن آن بر تجارت خارجی انتقاد نیز کرد.

معاون ارتقاء کسب و کارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران در گفتگو با ایسنا گفت: ما مواقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا را داریم که با کشورهای پرپتانسیلی است و پیشنهاد این است کرمان، استانِ هاب یکسری کشورها برای برخی گروههای کالایی بشود.
سیدمحمدصادق قنادزاده صبح امروز ۲۸ تیر در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع «بررسی چالشهای توسعه صادرات» با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم تحول در حوزه تجارت خارجی اظهار کرد: باید همه بخشهای دولت و خصوصی نقش بازی کنند تا شکل بهتری به این حوزه بدهیم.
وی با بیان اینکه چالشهای متعددی در حوزه تجارت خارجی داریم، افزود: عارضه جدی در این حوزه، اثر ارز و چند نرخی بودن آن بر تجارت است و اینکه نتوانستیم نرخ ارز را تثبیت کنیم، آزاردهنده است.
قنادزاده تصریح کرد: این مسئله دلایل مختلفی دارد و تقاضای غیررسمی غیرشفاف در حوزه ارز داریم که عددی بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار است و محدودیتی روی نرخ ندارند. به همین دلیل کشش به سمت تامین مالی بخش غیررسمی است و تاکنون تلاشها برای اصلاح این نرخ موفق نبوده و در واقع در یک دور باطل حرکت میکنیم.
معاون سازمان توسعه تجارت کشور گفت: این چالش(چند نرخی بودن ارز) ریشه اصلی مشکلات بعدی از جمله بیشاظهاری در واردات، کماظهاری در صادرات، اجاره کارتهای بازرگانی و ... است.
وی اظهار کرد: جایی گیر کردیم که سیاستگذار ارزی سعی میکند سیاستگذاری تجاری انجام دهد که موجب گرفتاریهای حوزه تجارت میشود و تلاش داریم این موضوع به صورت تعاملی حل بشود.
قنادزاده ضمن تاکید بر اینکه شبههای در این نیست که ارز کشور باید برگردد، گفت: سال گذشته با اینکه صادرات غیرنفتی ۱۵ درصد رشد کرد اما ۲۶ درصد میزان برگشت ارز کاهش داشت که نشان میدهد ریشه مشکل درست شناسایی نشده است.
وی ادامه داد: اشکال سامانه نیما این بود که فرایند نقل و انتقال ارز و ریال تحت کنترل بانک مرکزی نبود و برای همین مرکز مبادله از آبان ماه فعال شد که ما مخالفت شدید داشتیم زیرا رشد صادرات غیرنفتی که تا آبان ماه خوب پیش میرفت، با ایجاد مرکز مبادله متوقف شد.
معاون سازمان توسعه تجارت ایران اظهار کرد: سیاستهای سلبی یک طرفه در حوزه اقتصاد از جمله صادرات جوابگو نیست و باید فرایند معقول و سالم پیش برود که در غیر این صورت، به مسیر خلاف میرود.
وی از تلاش برای رفع مشکل سیاستهای ارزی خبر داد و در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه تنشهای اخیر تاثیر موقتی در مناسبات و روابط بینالملل ما گذاشت؛ افزود: بسته حمایتی با ۳۷ بند تدوین و ابلاغ شد که در آن خیلی از گرفتاریهای موجود فعالان اقتصادی پاسخ داده شده و مهلتها و تسهیلاتی ایجاد شده که خیلی کمک خواهد کرد.
قنادزاده در بخش دیگر سخنانش با اشاره به اقداماتی که در استانها باید در راستای توسعه صادرات انجام شود، گفت: ما مواقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا را داریم که با کشورهای پرپتانسیلی است و مناسبات سیاسی و اقتصادی با ما دارند اما متاسفانه در استانها به ویژه در کرمان، اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.
وی تصریح کرد: استان کرمان در خشکبار، محصولات کشاورزی و فلزات اساسی، صنایع بزرگی دارد و پیشنهاد این است استانِ هاب یکسری کشورها برای برخی گروههای کالایی بشود و کمیسیون مشترک مربوط به این کشورها و نمایشگاههای تخصصی حوزههای مربوطه در استان کرمان برگزار و پایانه صادراتی ویژه در استان ایجاد شود.
معاون سازمان توسعه تجارت ایران افزود: باید شرکتهای مدیریت صادرات تشکیل و بسته کاملی در استان دیده و آمایش کالاکشوری در کرمان صورت بگیرد و روی ظرفیتهای تولید و ارتباطات منطقهای استان تمرکز بشود.
وی بر سفرهای بینالمللی مسئولان استانی برای توسعه ارتباطات تجاری تاکید کرد و گفت: دیپلماسی تجاری اقتصادی استان کرمان باید در سطح ملی تقویت شود.